Sağlıkta tek nokta

Sağlık Turizmi Nedir Sağlık Turizminde nasıl başarılı olunur ?

Sağlık Turizmi Nedir?

Sağlık turizmi genel olarak bireylerin tıbbi tedaviler, prosedürler veya sağlıklı yaşam deneyimleri aramak için ikamet ettikleri ülke dışına seyahat etmeleri olarak tanımlanmaktadır. Bu tür seyahatlerin ardındaki motivasyonlar farklılık gösterebilir ancak genellikle maliyet tasarrufu, özel tedavilere erişim, daha kısa bekleme süreleri veya tıbbi prosedürleri eğlence amaçlı seyahatlerle birleştirme fırsatı gibi faktörleri içerir.

Sağlık Turizmi Türleri

Medikal Turizm: Sağlık turizminin bu kategorisi, tıbbi tedaviler ve prosedürler için yurt dışına seyahat eden bireylere odaklanmaktadır. Medikal turistlerin aradığı yaygın tıbbi tedaviler arasında seçmeli ameliyatlar, diş tedavileri, doğurganlık tedavileri ve kozmetik prosedürler yer almaktadır. Çoğu zaman, sağlayıcılar tedavi masraflarını, doktor ücretlerini, kara ulaşımını ve bazı durumlarda otel konaklamasını içeren medikal turizm paketleri sunmaktadır.

Wellness Turizmi: Wellness turizmi ise fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığı geliştiren etkinlik ve deneyimler yoluyla refah arayışını vurgulamaktadır. Örnekler arasında spa bakımları, yoga seansları ve farkındalık atölyeleri yer alır.

Koruyucu Sağlık Turizmi: Bu tür sağlık turizmi proaktif sağlık yönetimi kavramı etrafında dönmektedir. Bu kategorideki gezginler olası sağlık sorunlarını önlemek için rutin tıbbi kontroller, teşhis testleri veya alternatif tıbbi tedaviler isteyebilir.

Sağlık Turizminde nasıl başarılı olunur?

1. Net bir stratejiniz ve planın varlığı

Her işte olduğu gibi başarı da büyük ölçüde sonuçlara ulaşmak için mevcut olan yapılara bağlıdır. Bu yapıların kurulması, büyüme ve sürdürülebilirlik için açık ve iyi düşünülmüş bir plan gerektirir.

Sektörde başarıya yönelik yapıyı oluşturmak, sağlık turizmin manzarasını, oyuncularını, itici güçlerini, hasta ihtiyaçlarını ve pazar faktörlerini anlamayı gerektirir. Bu faktörler, bir sağlık turizm programının hasta deneyimi ve bakım standartlarından bakım süreci boyunca taviz verilmemesini sağlayacak şekilde modelini tasarladığı temel verilerdir.

2. Hedef kitle seçimi

Yurt dışından gelen hastalar tıbbi muayene için hastaneye başvurduklarında hedefe yönelik bir çözüm arıyorlar. Ya karmaşık bir kalp sorununa çözüm aramaya ya da daha iyi kanser tedavisi sonuçları aramaya çağırıyorlar. Tüm sağlık ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan bir sağlık turizm programı, hiçbirini karşılayamayacaktır.

Sağlık turizmi programlarının, bu hizmetlere ihtiyaç duyan hastaların akınını teşvik etmek için kaynaklarını ve uzmanlıklarını sınırlı bir uzmanlığa odaklamaları gerekmektedir. Kaynakları her uzmanlığa yönlendirmek, başarı şansını sınırlar çünkü her uzmanlık, tıp turistlerinin aradığı karmaşık prosedürleri sunmak için yeterli donanıma sahip olmayabilir.

Mükemmeliyet merkezlerinin gelişmesinin ve sağlık turizm endüstrisinde büyük oyuncular olmasının nedeni budur. Bu kuruluşlar, organ nakilleri, ortopedik cerrahi veya kardiyoloji gibi sınırlı bir alan veya uzmanlık alanında tedavi ve teşhis hizmetleri sunmaya odaklanarak kaynakların çoğunun uzmanlık alanında veya belirli bir hasta popülasyonu için mevcut en iyi tedavileri sunmaya yönlendirilmesini sağlar.

3. Personel Eğitimi

Sağlık seyahat programı, Çin'den Hindistan'a, Kanada'dan Orta Doğu'ya kadar dünyanın her yerinden gelen hastalara bir sağlık kuruluşunun kapılarını açar, dolayısıyla hastaların beklentileri farklılık gösterir ve bu hastalara en uygun yaklaşım da farklılık gösterir. Bu nedenle, hastane yöneticileri ve personelinin, bir medikal turistin sadece caddenin karşısından veya komşu bir kasabadan değil, kültürün, beklentilerin ve kabul edilebilir sağlık hizmeti standartlarının farklı olabileceği kilometrelerce uzaktaki başka bir ülkeden geldiğini bilmesi gerekir.

Personel eğitimi potansiyel müşterilerle ilk temas noktasından itibaren başlamalıdır: Hangi bilgiler paylaşılmalıdır? Müşterilerle iletişim ne kadar düzgün? Müşteriler sorularıyla ilgili kendilerine nasıl ulaşılmasını istiyor? Hastayla aynı dili konuşan biri var mı yoksa her iki taraf da konuşma boyunca zorluk mu yaşayacak? Hasta savunucuları, hastaları ve refakatçilerini kaldıkları süre boyunca desteklemek için eğitilmiş ve hazır mı? Hasta refakatçilerinin seyahat lojistiğiyle ilgilenmek için tıbbi seyahat programları (uluslararası hasta departmanları) var mı?

Bakım yolculuğunun bu yönleri, personelin tıbbi seyahat hastalarının benzersiz ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamalarını sağlamak için özel ve periyodik eğitim gerektirir. Bu nedenle, tıbbi seyahat endüstrisindeki uzmanların yer aldığı uluslararası bir hasta departmanının kurulması, personelin endüstrinin inceliklerini öğrenmek, öğrendiklerini unutmak ve yeniden öğrenmek için doğru araçlara ve kaynaklara erişebilmesini sağlamak açısından kritik öneme sahiptir.

4. Tıbbi Seyahat Hastalarını Yönetme Sistemi

Hasta deneyimi, sağlık turizmde başarının yeni belirleyicisidir ve hasta deneyimi, aldıkları tıbbi tedavinin kalitesinin ötesinde bir spektrumdur. Otel ve ulaşım lojistiği, yemek, personel ile etkileşimler ve genel ortam, hasta deneyiminin ayrılmaz unsurlarıdır ve eğer bunlar hasta beklentilerini karşılamıyorsa, geri dönmeleri veya tesisinize bir prosedür için birisini yönlendirmeleri pek olası değildir.

Tıbbi seyahat hastalarını yönetmeye yönelik bir yapı aynı zamanda süreci yeniden değerlendirecek ve hasta bakım yolculuğunu bozabilecek alanları kontrol edecek sistemleri de içerir. İletişim ve eğitim, kültürel yeterlilik, bakım kalitesi, hasta yönlendirmeleri ve hasta memnuniyeti gibi bu ölçümler, hasta deneyiminin göstergeleridir ve sağlık kuruluşlarının küresel en iyi uygulamalara uyum sağladıklarından emin olmak için sık sık izlemesi gereken temel önlemlerdir.

5. Akreditasyon ve Sertifikasyon

Akreditasyon, sağlık turizmde standartların temel göstergelerinden biridir. Güvenlik ve belirsizliğin hüküm sürdüğü medikal turizmin pandemi sonrası döneminde akreditasyon, kaliteye, hasta güvenliğine ve mükemmel hasta deneyimine olan bağlılığınızı gösterir.

Pandemiden önce hastalar ve sağlık ödemesi yapanlar, tıbbi seyahatleriyle ilgili kararlar alırken çoğunlukla anekdotlara, çevrimiçi incelemelere veya bir sağlık kuruluşunun web sitesindeki bilgilere güveniyordu. Yeni normalde üçüncü tarafların doğrulama ve değerlendirmelerine güveniyorlar. Akreditasyon, hastaların tıbbi seyahat programının kararlılığına ve hastaların ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduğuna olan güvenini ve güvenini artırır.