Türsab Konu Başlıkları
- ACENTE UNVAN TALEPİ NASIL YAPILIR?
DYS Danışmanlık olarak talep ettiğiniz unvanları bize ilettiğinizde öncelikle uygunluğunu kontrol ediyoruz. Sizler bir tane unvan iletmiş olsanız da birden fazla farklı unvan belirleyip bir dilekçe ile T.C Kültür Ve Turizm Bakanlığına müracaata bulunuyoruz.
Müracaat aşamasında; Şirket hesabından 25.000 TL’lik ödeme yapılması gerekmektedir. (Açıklama kısmına Firma Unvanı+ Belge Ücreti yazılması zorunludur.)
- ACENTE NASIL KURULUR?
Öncelikle firmanın talep ettiği unvan ne ise T.C Kültür Ve Turizm Bakanlığınca onaylı Unvan dilekçesinin onaylı halini aldıktan sonra Acente Kuruluş işlemlerine başlanır.
TURSAB sitesinde belirtilen evraklar uygun şekilde hazırlanarak müracaat dosyası firmanın adresi nerdeyse Bağlı olacağı TÜRSAB’a elden teslim edilerek müracaat yapılır. (TÜRSAB internet sitesinden bağlı olunan kuruma bakabilirsiniz)
Müracaat sonrası, sicil uzmanları dosyayı inceliyorlar eksik bir evrak yok ise firmayı denetime gelirler.
Eksik evrak var ise müracaat dilekçesinde belirtilen firmanın mail adresine mail gönderiliyor ve eksikliğin tamamlanması için bildirimde bulunuyorlar.
Kurum uzmanı firmayı denetime geldikten sonra firmayla ilgili rapor yazılır TÜRSAB kurumu içerisinde imza süreci başlar. En son belge inceleme işlemi bittikten sonra TÜRSAB’tan teslim alınır.
Ve Acente kuruluşu tamamlanmış olur.
- TÜRSAB BELGESİ NASIL ALINIR?
Sizden talep edeceğimiz gerekli evraklarla birlikte başvurunuzu yapıyoruz. Ardından birliğin ve T.C. kültür ve Turizm Bakanlığının belirlemiş olduğu kuralar kapsamında yapılan inceleme sürecini de sizin adınıza takip ediyoruz. Başvuru dosyası içeriğinde TÜRSAB tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme sonrası, bildirilen adrese birlik tarafından iş yeri uygunluk denetimi gerçekleştirilir. Başvuru dosyasında yapılan inceleme, değerlendirme ve adrese yapılan denetimin ilgili mevzuata uygun olması halinde başvuru sahibinden “üye kayıt ücreti” ve “yıllık aidat ücreti” yazılı olarak talep edilir. Yapılan inceleme sonucunda herhangi bir eksikliğin bulunması durumunda, bu eksikliği sizlere bildiriliyoruz. Başvurunun Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde, “Seyahat Acentesi İşletme Belgesi” düzenlenmesi için Makam Onayı hazırlanıyor. Makam Onayından sonra, Seyahat Acentesi İşletme Belgesi düzenleniyor ve TÜRSAB’a bildiriliyor.
- ŞUBE İŞLETME BELGESİ NASIL ALINIR?
Şube işletme belgesi talebi başvurusu için gerekli evrakları sizlere bildiriyoruz. Bu evrakların hazırlanma sürecinin ardından başvuru işleminizi başlatıp takip sürecinizi inceliyoruz. Evraklarda eksiklik olmaması durumunda inceleme, değerlendirme ve adreste denetim süreciniz başlar. Sürecin mevzuatlara uygun olması halinde üyeliğin tamamlanması adına üyelik kayıt ücreti ve yıllık aidat tarafınızdan talep edilmektedir.
- ACENTE KURULUŞU İÇİN OFİS KRİTERLERİ NELERDİR?
Seyahat acenteleri kendilerinden faydalanmak isteyen müşterilerinin kolaylıkla ulaşabileceği bir konumda bulunmalıdır. İşyerinin dışında açıkça görünür bir biçimde seyahat acentesi olduğunu belirten ve işyerinin adı, unvanını içeren bir tabela olmalıdır. A grubuna uygun olan büyüklükle ve o özenle düzenlenmiş olmalıdır. Yeterli ve tam hizmetin verilebilmesi için gerekli masa, sandalye ve sarf ihtiyacın bulunması gerekmektedir. Haberleşme araçlarından telefon, faks makinesi ve yazıcı muhakkak bulunmalı ve haberleşme konusunda bir sıkıntı yaşatmamalıdır.
- SEYAHAT ACENTESI SAHİBİNİN NİTELİKLERİ NASIL OLMALIDIR?
Seyahat acentesi sahibi olacak kişilerde aranan belli başlı nitelikler vardır. Bunlardan bazıları;
-18 yaşını bitirmiş ve bir engel durumunun bulunmaması
- Hileli iflas, dolandırıcılık, emniyeti suistimal, yüz kızartıcı suçlardan veya ağır hapis cezası ile hüküm giymiş olmamak,
- İflas etmiş olmamak,
- İşletme belgesiz seyahat acenteliği faaliyetinde bulunmak suçundan cezalandırılmış olmamak
- SEYAHAT ACENTESINDAN SORUMLU MÜDÜRÜN NİTELİKLERİ NASIL OLMALIDIR?
Seyahat acentelerinin merkezlerinde ve şubelerinde görevli olan bir müdür çalıştırılmak zorundadır. Bu kişileri diğer personellerden ayıran bazı nitelikler aranmaktadır. Bu özelliklerden bazıları şu şekildir;
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Enformasyon memurluğu sınavı ile verilen enformasyon memurluğu belgesi ve enformasyon memuru yabancı dil başarı belgesi sahibi olmak veya profesyonel turist rehberi kartı sahibi olmak, en az lise veya dengi okul mezunu olmak Seyahat acentesi personeli olarak en az iki yıl seyahat acenteliği faaliyetlerine ilişkin konularda çalışmış olmak.
- SEYAHAT ACENTESINDA ÇALIŞACAK OLAN PERSONELİN NİTELİKLERİ NASIL OLMALIDIR?
Seyahat acentelerinde enformasyon memuru olarak çalışacakların, turizm genel kültürü konusunda Bakanlıkça kurulacak komisyon tarafından yapılacak sınavda başarılı olmuş ve enformasyon memurluğu sıfatını kazanmış olması gerekir. A grubu seyahat acentelerinin merkez ve şubelerinin her birinde en az iki enformasyon memurunun çalıştırılması zorunludur. A grubu seyahat acentelerinde görev yapacak enformasyon memurlarının ayrıca Bakanlık tarafından kurulacak komisyonun yapacağı yabancı dil sınavında başarılı olmaları zorunludur.
- SAĞLIK TURİZM YETKİ BELGESİ NASIL ALINIR?
Türkiye’de ruhsat sahibi olan bir sağlık kuruluşunun yurtdışından gelen hastaları kabul edebilmesi için T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan uluslararası sağlık turizmi ve sağlık tesisi yetki belgesi alması gerekir. Aksi takdirde kurum hiçbir şekilde yabancı uyruklu hasta kabul edemez. Sağlık Tesisinin sağlık turizmi yetki belgesi alması için yerine getirmesi gereken, yönetmelikler çerçevesinde belirlenmiş şartlar bulunmaktadır. Sağlık turizmi başvuru tarihinden önce yapılan son denetlemede asgari 85 puan almış olmalıdır. Tesiste istihdam edilen doktorların mesleki geçmişlerini içeren bilgilendirici bir internet sitesi altyapısına sahip olmalıdır. Tesis, tedaviye gelen turistinin sağlık tesisine gelmeden önce, tedavi göreceği doktordan doktorlardan hastalığıyla ilgili geniş bilgi alabileceği ve tedavi planını öğrenebileceği bir iletişim ve bilgi aktarım sistemine sahip olmalıdır. Tesisin, tedaviye gelen turistin tesise gelmeden önce depozito yatırmak amacıyla kullanabileceği bir altyapısı olmalıdır. Sağlık tesisi otomasyon sistemi üzerinde, uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında sunulacak sağlık hizmetleri kapsamında yapılacak tüm işlemleri yabancı hasta modülü üzerinden yapmaları için gerekli alt yapı olmalıdır. Bunların yanı sıra sağlık turizm yetki belgesi almak isteyen kuruluş;
“Uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında sunulacak sağlık hizmetleri çerçevesinde sunulan tüm faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulunacak ve uluslararası sağlık turistinin dilinde oluşturulan onam formu uluslararası sağlık turisti ve sağlık hizmetini sunan doktor tarafından imzalanacaktır” ve “Hastaların klinik ve laboratuvar bulguları, hastalığın teşhisi, seyri, yapılan incelemeler ile tedaviye ve tedavinin sonucuna ilişkin bilgiler, tedavi sonrası hastaya sağlık tesisi tarafından verilen epikriz, taburcu edildikten sonra hastanın yapması gerekenler, hastanın kendi dilinde hazırlanarak hastaya imza karşılığında teslim edilecektir.”
Şartlarını yerine getireceğini taahhüt etmelidir.
KLİNİKLER İÇİN TEŞVİK UNSURLARI NELERDİR?
- Reklam, Tanıtım ve Pazarlama,
- Yurt Dışı Etkinlik Katılım,
- Yurt İçi Etkinlik Katılım,
- Ürün Yerleştirme,
- Acente Komisyon,
- Tescil ve Koruma Giderleri,
- Pazara Giriş Belgeleri,
- İstihdam Desteği,
- Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi,
- Hasta Yol Giderleri,
- Yurt Dışı Birim Kira Giderleri,
- Fuar Destekleri,
- Yurt İçi Tanıtım/Eğitim Giderleri,
- Komplikasyon ve Seyahat Sağlık Sigortası Giderleri
ACENTELER İÇİN TEŞVİK UNSURLARI NELERDİR?
- Reklam, Tanıtım ve Pazarlama,
- Yurt Dışı Etkinlik Katılım,
- Yurt İçi Etkinlik Katılım,
- Ürün Yerleştirme,
- Acente Komisyon,
- Tescil ve Koruma Giderleri,
- Pazara Giriş Belgeleri,
- İstihdam Desteği,
- Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi,
- Hasta Yol Giderleri,
- Yurt Dışı Birim Kira Giderleri,
- Fuar Destekleri,
- Yurt İçi Tanıtım/Eğitim Giderleri,
- Komplikasyon ve Seyahat Sağlık Sigortası Giderleri,
- İŞLETME BELGESİ İPTAL OLAN İŞLETMELER NE YAPMALI?
“Denetimlerde, tesis işletmecisinin belge sahibinden veya belgede belirtilen işletmeciden farklı olduğunun tespit edilmesi durumunda, talep hâlinde, belge devri için gereken belgeler Bakanlıkça istenilir. Belge devri talebi bulunmaması hâlinde, tesise ait turizm belgesi iptal edilir.”
“Yatırım belgeli olan, yatırım süresi sona ermiş ancak bu süre içerisinde yatırım belgesi süre uzatımı veya turizm işletme belgesine geçme talebiyle başvuruda bulunulmamış yatırımlara ilişkin belgeler, dosya incelemesi sonucunda, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun ilgili hükümleri uyarınca iptal edilir.”
İşletme belgesi iptal olan seyahat acenteleri yargı yoluna başvurarak yürütme kararını durdurma ve kurumun haksız karar verdiğine dair belge iptali yaptırma haklarına sahiptir. Bu detaylar konudan konuya farklılık göstermektedir. DYS danışmanlık olarak biz bu konularda işletmecilerimizle görüşerek izlenebilecek yol haritasını sizlere hazırlıyoruz.
- YURT DIŞINDA ŞİRKET AÇILIŞI NASIL OLMALI?
Yurt dışında herhangi bir sektöre girecek olan kişiler öncelikle bu işin niteliğini belirlemelidir. Ardından işin hacmine göre sermaye miktarı tayin edilir. Tahmini satış hacmi 3 yıllık projeksiyonla ortaya konur. Karar verme süreçleri tespit edilir. Risk, maliyet ve karlılık analizi yapılır. Vergisel avantajlar değerlendirilerek girmek istenilen sektörde en çok kar edilecek ülke belirlenir.
- YURT DIŞINDA ŞİRKET Mİ AÇILMALIYIM? YOKSA ŞUBE Mİ?
Bu sorunun cevabı hangi ülkede, ne alanda iş yapmak istediğinize göre değişmektedir.
- YURT DIŞI ÖN TANI MERKEZİ NASIL AÇILIR?
Öncelikle tanı merkezini açmak istediğiniz ülkede şirket ya da şube açılışının mı daha kolay olacağını öğrenmelisiniz. Ardından merkezinizin bulunmasını istediğiniz konumda bir yer kiralayıp evraklarınızı o bölgeden sorumlu olan müşavir/ateşeye onaylatmalısınız. Tüm belgeler ve onaylar tamamlandıktan sonra gerekli desteği almaya başlayabilirsiniz.
- YURT DIŞI ÖN TANI MERKEZİNİN AÇILMASINDAKİ FAYDALAR NELERDİR?
Yurtdışı pazarında faaliyet gösterecek olan işletmelere bir çok açıdan teşvik ve kredi desteği sağlanmaktadır. İşletmeciler gerekli koşulları sağladığı takdirde devletten pazara giriş, yurt dışı tanıtım, yurt dışı birim (kira), belgelendirme, ticaret heyeti ve alım heyeti ve danışmanlık desteği alabilirler.
- ŞİRKET SAHİBİ KENDİ ACENTESİNDE PERSONEL OLARAK ÇALIŞABİLİR Mİ?
Şirket sahipleri kendi acentelerinde personel olarak çalışabilir ancak bunu yapabilmek için bazı nitelikleri bulunmalıdır. Bu nitelikler;
- Otelcilik ve turizm konusunda; meslek lisesi, ön lisans veya lisans eğitimini tamamlamış olmak,
- Enformasyon Memurluğu Yabancı Dil Başarı Belgesi sahibi olmak,
- Bakanlık tarafından verilmiş Rehber Belgesi’ne sahip olmak.
- SEYAHAT ACENTELERİ NASIL GRUPLANDIRILIR? BU GRUPLAR NE İŞE YARAR?
Seyahat acenteleri uyguladıkları hizmetlere göre 3 ana gruba ayrılmaktadır. A Grubu Seyahat Acenteleri: Tüm seyahat acenteciliği hizmetlerini ifa ederler. B Grubu Seyahat Acenteleri Uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile (A) grubu seyahat acentelerinin düzenleyecekleri turların biletlerini satarlar. C Grubu Seyahat Acenteleri: Yalnızca Türk vatandaşları için yurt içi tur düzenlemektedirler.(B) ve (C) grubu seyahat acenteleri kendi hizmetleri dışında kalan diğer seyahat acenteciliği hizmetlerini uygulayamazlar. Ancak kendilerine (A) grubu seyahat acentelerinin uygulayabildikleri hizmetleri ifa edebilirler.
- SEYAHAT ACENTELERİ UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPABİLİR Mİ?
Bakanlık tarafından tescil edilmiş unvanı bulunan firmaların bu unvanı değiştirebilmesi için; öncelikle dilekçe ve unvan talep formuyla Bakanlığa başvurması gerekir. Bakanlık, seyahat acentesi unvanının değişikliğini uygun gördüğü takdirde bu hususu başvuru sahibine ve TÜRSAB’a yazılı olarak bildirir. Başvuru sahibi, seyahat acentesi unvan değişikliğine ilişkin Bakanlık yazısının kendisine tebliğ edilmesinin ardından, istenilen belgelerle TÜRSAB’a başvurur. TÜRSAB, kendisine yapılan başvuruya ilişkin belgeler tamamlandıktan sonra, ibraz edilen belgeler üzerinde inceleme ve değerlendirme yapar. Değerlendirmeler ve incelemeler sonucunda belge düzenlenmesi için Makam Onayı hazırlanır. Makam onayından sonra yeni unvan üzerinden Seyahat Acentesi İşletme Belgesi hazırlanır. Bakanlık tarafından belirlenen hesaplara yatırıldığına ilişkin belgelerin ibraz edilmesinden sonra, belge İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınır.
- GRUP DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMASI MÜMKÜN MÜ?
Grup değişikliği yapılması mümkündür. Bu değişikliğin yapılması için öncelikle dilekçe ve istenilen belgeler ile TÜRSAB’a başvurulması gerekir. TÜRSAB, kendisine yapılan başvuruyla alakalı evrakların tamamlanmasının ardından, ibraz edilen belgeler üzerinde inceleme ve değerlendirme sürecine başlar. Grup değişikliği başvurusuna ilişkin dosya TÜRSAB tarafından Bakanlığa iletilir ve dosya burada incelenmeye başlar. Bakanlık tarafından yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda eksikliğin bulunması durumunda, eksikliğin tamamlanması için TÜRSAB’a bilgi iletilir. Talebin uygun görülmesi halinde, belge düzenlenmesi için Makam Onayı hazırlanır. Makam onayından sonra, yeni gruba göre seyahat acentesi işletme belgesi düzenlenir.
- İŞLETME BELGESİ KAYBOLURSA NE YAPILMALI?
Böyle bir durum yaşanması halinde yapılabilecek iki seçenek vardır.
-T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir dilekçe ile başvurulur. Bu dilekçede, talebin ne olduğu açıkça belirtilir, işletme belge numarası, adı ve başvuruda bulunan kişinin adı-soyadı, imzası, tarih, irtibat telefonları ile seyahat acentesinin adres bilgilerine yer verilir. Dilekçede kaşe ve tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imzası bulunur.
-Gazete kayıp ilanı. (Herhangi bir gazetede kayıp olan belgenin hükümsüz olduğuna ilişkin ilan)
Bakanlıkça uygun evrakla başvurulması halinde, kayıp olan belgenin yenisi düzenlenir.
- ŞİRKET BİRLEŞMESİ YAPILABİLİR Mİ?
Şirket birleşmesi talebinde bulunan seyahat acentesinin, söz konusu şirket birleşmesine ilişkin işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikle dilekçe ve istenilen belgeler ile TÜRSAB’a başvurması gerekir. Şirket birleşmesi başvurusuna ilişkin TÜRSAB tarafından tamamlanan dosya Bakanlığa intikal ettirilir. Bakanlığa intikal eden şirket birleşmesine ilişkin dosya Bakanlık tarafından incelenir. Bakanlık tarafından yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda eksikliğin bulunması durumunda, eksikliğin tamamlanması TÜRSAB’a bildirilir. Talebin uygun görülmesi halinde, Makam Onayı hazırlanır. Makam onayından sonra, birleşme sonrasında ticaret unvanı değişikliği oluşmuşsa yeni ticaret unvanına göre seyahat acentesi işletme belgesi düzenlenir. Düzenlenen seyahat acentesi işletme belgesi, başvuru sahibine teslim edilmek üzere ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne gönderilir ve durum TÜRSAB’a bildirilir. Belge harçlarının Bakanlık tarafından belirlenen hesaplara yatırıldığına ilişkin belgelerin ibraz edilmesinden sonra, belge İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınır.
- ŞİRKET BİRLEŞİMİ YAPMANIN CEZAİ BİR YAPTIRIMI VAR MIDIR?
Şirket birleşmeleri durumunda seyahat acentesi sahibi olan tüzel kişiler işletme belgelerinde değişikliğe sebebiyet verecek olan değişimleri 30 (otuz) gün içerisinde TÜRSAB’a veya Bakanlığa yazılı halde bildirmek zorundadır. Aksi halde idari para cezası uygulanmaktadır.
- ENFORMASYON MEMURLUĞU TÜRKÇE/ YABANCI DİL BELGESİNİ KAYBEDENLER NE YAPMALIDIR?
14 Eylül 1972-31 Aralık 2007 yılları arasında Enformasyon Memurluğu Türkçe/Yabancı Dil sınavlarına girip başarı belgesi almış kişiler; Bakanlığa aşağıda istenilen evraklarla başvurmaları halinde, kayıp olan belgenin yenisi düzenlenir.
-Başvuru Dilekçesi
-T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış Matbu Dilekçe doldurulur. Dilekçede; talebin ne olduğu açıkça belirtilir ve kayıp belge talebinde bulunan kişinin adı, soyadı, adresi ve imzasına yer verilir. Ayrıca, dilekçede, sınav tarihi, sınava girilen il ve varsa sınava girilen yabancı dil belirtilir.
-Nüfus Cüzdanı Sureti
-Kişinin nüfus bilgilerini içeren onaylı kayıt örneği istenir.
-Kayıp Belge Bedeline İlişkin Dekont Aslı
-Kayıp belge sahibi adına Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi, Döner Sermaye Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) Kurumsal Tahsilat Kodu ile açtırılan 63.00.01 nolu hesaba (IBAN TR 4100 0100 1745 0348 3170 5528) 500. (Beş yüz Türk lirası) yatırıldığına ilişkin dekontun aslıdır.
-Başvuru sahibine ait son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf istenir.
-Vekaletname
-Talep sahibi tarafından talebine ilişkin işlemleri yürütmek üzere görevlendirilen kişiye, noter aracılığı ile verilen yetkilendirme yazısıdır. Bu yazı, talep sahibi adına hareket ettiğini belirten kişilerden istenir.
- T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına, belgelerin aslı veya aslını vermeye yetkili mercii veya noterce onaylanmış örnekleri verilir.
2- 1 Ocak 2008 yılından sonra Enformasyon Memurluğu Türkçe/Yabancı Dil sınavlarına girip başarı belgesi almış kişiler; Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne istenilen evrakla başvurmaları halinde, kayıp olan belgenin yenisi düzenlenir.
-Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne bir dilekçe ile başvurulur. Dilekçede, talebin ne olduğu açıkça belirtilir ve kayıp belge talebinde bulunan kişinin adı, soyadı, adresi, telefon numarası ve imzasına yer verilir,
-Onaylı nüfus cüzdan sureti. (Kişinin nüfus bilgilerini içeren onaylı kayıt örneği)
-Kayıp belge bedeline ilişkin dekont. Kayıp belge sahibi adına Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği İktisadi İşletmesi Vakıfbank Şube: FULYA–S00728/Hesap No: 00158007307402933 (IBAN TR73 0001 5001 5800 7307 4029 33) 500,00 TL (Beş yüz Türk Lirası) yatırıldığına ilişkin dekont.
-Başvuru sahibine ait son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf.
- TÜRSAB ARAÇ PLAKASI NASIL ALINIR? ÖNEMİ NEDİR?
“TÜRSAB Kare kodlu Plaka” paket tur, tur ve transfer hizmeti veren seyahat acentelerinin “araçlarında bulundurulması zorunlu belge” statüsünde olup, bu plakanın düzenlenen her bir paket tur, tur ve transfer faaliyetinde hizmet veren araçta bulunması gerekmektedir. TÜRSAB kare kodlu plakanın, Seyahat Acenteleri Yönetmeliği’nin 40 ve 41’inci maddeleri gereği “bulundurulması zorunlu belge” niteliği taşıması ve plakaların geçerliliğinin her takvim yılının bitiminde sonra ermesi nedeniyle bir sonraki yıla ait plaka taleplerinin aralık ayından başlamak suretiyle yapılması gerekmektedir. TÜRSAB kare kodlu plaka, seyahat acentesi tarafından bağlı bulunduğu Bölge Temsil Kuruluna başvuru yapılmak suretiyle alınır.
- TÜRSAB KAREKODLU PLAKA BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
-TÜRSAB Kare kodlu Araç Plakası Talep ve Taahhütnamesi
-Talep edilen plaka sayısı belirtilerek seyahat acentesinin temsil ve ilzam yetkilisi tarafından imzalanacaktır. (Islak imzalı veya ıslak imza atılmış taranmış hali. Plakaların teslim alınması sırasında aslı teslim edilecektir.)
Kare kodlu plakalar teknik aksaklıklar olmaması durumunda başvuru tarihinden itibaren 15 iş günü içerisinde teslim edilmektedir.
- TÜRSAB KARE KODLU ARAÇ PLAKASI KAÇ ADET ALINABİLİR?
Seyahat acentesinin karayolu taşıma faaliyetlerindeki ihtiyacının gerektirdiği sayıda plakayı talep edebilir. Seyahat acentesi talep sayısını oluşturacaktır, plaka komisyonu tarafından yapılan kapasite değerlendirmesinden sonra onay verilen sayı kadar plaka alabilecektir. Bu nedenle plaka ödemelerini onaylanan sayı üzerinden yapmalarını tavsiye ederiz.
- TÜRSAB KAREKODLU ARAÇ PLAKASI ÜCRETİ NE KADAR?
TÜRSAB Kare kodlu Plaka fiyatları her yıl değişmekte olup fiyatlar her yılın Aralık ayında açıklanmaktadır. Plaka fiyatlarında yıl içerisinde güncelleme yapma hakkı TÜRSAB’da saklıdır. 2023 yılı için belirlenen tutar 550TL’dir.
- AİDAT BORCU OLAN ACENTELER KAREKODLU PLAKA ALABİLİRLER Mİ?
Seyahat Acenteleri Birliği Yönetmeliği’nin 15’inci madde 3’üncü fıkrasında bahsedildiği üzere “aidat borcu olan seyahat acentesinin, Birlik tarafından üyelerine sunulan genel hizmetlerden yararlanma hakları askıya alınır.” Bu madde dolayısıyla kare kodlu araç plakası almak isteyen seyahat acentelerinin aidat borcu olmamalıdır. Acenteler TÜRSAB’a aidat borçlarını yapılandırma ile taksitli olarak ödeyebilmektedir. Aidat borcunu yapılandıranlar ve ilk taksitini ödeyenler plakalarını alabilir ancak aidat yapılandırma borcunun taksitlerini ödememesi veya 10 günden fazla geciktirmesi halinde ise plakaları sistemden kapatılacak ve plakalar denetlemelerde geri toplanacaktır.
- TÜRSAB KARE KODLU ARAÇ PLAKASI ÇALINIR YA DA KAYBOLURSA NE YAPILMALI?
TÜRSAB Online platformunda yer alan “PLAKA DURUMU GÜNCELLE” bölümünden plakanın kodunu girerek plakanın durumunu ‘Kayıp’ veya ‘Çalıntı’ olarak işaretleyip kullanıma kapatması gerekmektedir.